Logo jpg Myrtha Musica 300
50 jaar Myrtha Musica ..... 1970 – 2020.
 
Een Tienerkoor in Hooge-Mierde…….die gedachte speelde een groep vriendinnen begin 1970 door het hoofd. Zij wilden ontzettend graag samen zingen maar hoe pak je die als 14- en 16-jarigen aan?
De dirigent zou Jan Boerjan (hoofd der school) kunnen worden en op de lagere school stond een harmonium (‘’het fieporgeltje’’), dat gebruikt kon worden.
Dhr. Boerjan reageerde positief op het voorstel en stemde in mits er voldoende leden waren om te kunnen starten. Huis aan huis werden de jongeren van het dorp benaderd. Uiteindelijk meldden 70 fanatieke jongens en meisjes zich aan en zij begonnen met veel enthousiasme te zingen. Een gezellige club, zonder bestuur, zonder geld, zonder notulen en zonder contributie. Alles was heel simpel. Eerst werd alleen met tekst gezongen en later kwamen de noten erbij. Het eerste optreden met kerst 1970 verbaasde veel parochianen, na afloop klonk er een spontaan applaus. En het koor zong door……….
Er volgden vele diensten in Hooge Mierde maar na verloop van tijd nam het animo af. Slechts 8 koorleden bleven er over, ze vormden samen een hechte club, maar zonder dirigent. Na een oproep om nieuwe leden kwam er een doorstart en in 1978 nam Theo Bleumer de muzikale leiding op zich.
De kwaliteit van de zang werd steeds beter en de sfeer onderling bracht steeds meer humor en gezelligheid.
 
Bij het 10-jarig bestaan in 1980 luidden de eerste acts het begin in van de latere successen. De Tieners werden volwassenen en de benaming “jongerenkoor” was niet meer van toepassing. De groep ging verder als “Myrtha Musica” en een nieuwe koers werd ingezet. “Myrtha” staat voor “Mierde” en “Musica” onderstreept nog eens dat muziek maken het doel is. De Musicals en Revues deden hun intrede. Avondvullende theaterprogramma’s werden gemaakt met veel muziek uit de jaren ’60 en ’70 onder begeleiding van een compleet orkest. Hele gezellige maar ook drukke tijden braken aan met repetities tot in de nachtelijke uurtjes. Het koor groeide in zang, prestatie, uitstralingen en beleving.
Het enthousiasme was groot en het ledenaantal steeg enorm. Er kwamen uitvoeringen met 6 tot 7 keer een volle zaal in ‘De Schakel’.
Hoogtepunten waren ‘’BIZJOES’’ (1990); ‘’JUKE-BOX BOULEVARD’’ (1994); ‘’MUZIEK…ECHT WEL HEEL FIJN’’ (1995); ‘’SKY HIGH’’ (1999); MAGIC ROSE (2002); ‘’NOODDORP’’ (2004) en ‘’MYRTHA’S POP-POURRI’’ (2007). Theo Bleumer werd opgevolgd door Anja van Lierop waarna dan in 2005 het dirigentenstokje wordt overgedragen aan Hilde Pisters, die de zanggroep met haar deskundigheid wederom naar een hoger niveau optilt,daarna neemt dirigente Cristianne Celis het stokje over en nu staat Bert Alessie voor de groep, samen met de vaste begeleidingsband: Piet Vermeulen (Drums), Peter van Sande (gitaar) , Jan Wilborts ( basgitaar) Gast pianist Remco Feenstra.
Voorheen als tienerkoor, later als jongerenkoor Hooge Mierde en heden als zanggroep Myrtha Musica verwierf de zanggroep regionale bekendheid en werd ‘een begrip vol muziek’. Heden kunnen we trots zijn op een zanggroep, die sterk gegroeid is in repertoire en ‘professioneel’ voor de dag kan komen, maar toch dat gemoedelijke, die sfeerrijke kleur, dat ‘Mierdse’, dat typerende karakter heeft behouden. Ontelbare optredens heeft Myrtha Musica verzorgd door de jaren heen, met heel veel zin samen mooie muziek gemaakt en voor veel prachtige momenten gezorgd. Er kan teruggekeken worden op 50 mooie jaren vol met muziek in alle genres! Ook op Cabaret gebied timmeren wij aan de weg, al 3 x maal een optreden verzorgd met Cabaretier Ernest Beuving met SKOREN de laatste voorstelling met hem was op 25 maart 2017 in DE Schakel in Hooge Mierde. De laatste voorstelingen waren die van Splash 2019 zes keer volle zalen in Hooge Mierde en in Bladel. We gaan nu ons jubileumjaar 2020 in met weer diversen optredens, dus houdt de media in de gaten er komen weer mooie optredens aan !!!!!